За БНТ външните продукции са това, което за Перник са течовете

...
За БНТ външните продукции са това, което за Перник са течовете
Коментари Харесай

Външните продукции на БНТ пак влязоха в зоната на здрача

За Българска национална телевизия външните продукции са това, което за Перник са течовете във водопреносната мрежа. Договорите на публичната телевизия с част от външните фирми перманентно раждат подозрения, че посредством тях от медията изтичат излишни пари, с които би могло да се сътвори по-интересна стратегия. Непрозрачните схеми, посредством които шефовете избират рубрики и качват и смъкват заглавия, бяха в основата на свадите с предходния шеф Константин Каменаров. По закон външните продукции би трябвало да заемат най-малко 12% от ефирното време. А по неписано предписание малките екрани разчитат на самостоятелните продуценти да раздвижват така наречен праймтайм – вечер след новините, в петък вечер, в събота вечер и така нататък

Наследникът на Каменаров - Емил Кошлуков, пристигна на поста с обещания да се основат ясни и транспарантни правила за провеждането на „ външните “ състезания. Каза, че е схванал поуката от свадите с Каменаров и че той самият ще работи по различен метод – намерено и с доклад пред тези, които дават парите. Дотук обаче обстоятелствата приказват друго.

По Българска национална телевизия 1 тази събота вечер потегля ново развлекателно предаване - 

 

„ Събота вечер с Дони “

 

То ще е дълго един час и, както проличава от името, негов водещ ще е артистът Дони. Негова компания ще е и продуцент. „ В шоуто ще има доста музика, изпълнявана от гостите и водещия “, оповестиха от Българска национална телевизия. Предаването ще се снима във Военния спектакъл.

„ Събота вечер с Дони “ се появява вследствие на състезанието за външни излъчвания, който Кошлуков разгласи през ноември м.г. За този конкурс Българска национална телевизия заяви само, че стартира и в нито един миг не разгласи публично какъв брой и кои продуценти са кандидатствали, с какви планове, какви пари са поискали и по какви критерии ще се избират спечелилите. „ Сега “ зададе тези и други въпроси на „ Сан Стефано “ 29 и получи сбити отговори, че за четирите позиции (съботното шоу е една от тях) са кандидатствали 15 компании с към 20 плана. Не стана ясно кой взе участие в комисията на Българска национална телевизия, която взема решенията за новите излъчвания, по кое време заседава, по какъв начин прави избора си и така нататък Единствено през декември бе оповестено известие, че УС на Българска национална телевизия е склонен „ Събота вечер с Дони “ да се избра пред две други оферти и че управлението открива процедура по договаряне на изискванията и цената. Не стана ясно и какво се случва с другите позиции от състезанието на Българска национална телевизия. Междувременно се разбра, че шефовете на малкия екран са се договорили и с едно от класираните след Дони излъчвания. Музикалната графа " Моят плейлист " с водещ Васил Върбанов към този момент бе излъчена във вторник вечер по Българска национална телевизия 1.  В нея известни персони - музиканти, актьори, спортисти и даже политици, ще показват своите 10 обичани песни, а пък самият Върбанов ще показва любопитна информация за определените мелодии. 

Както „ Сега “ писа, по същото време Кошлуков и сътрудниците му от УС взеха решение да не възобновяват контракта на външната продукция

 

„ Умно село “

 

Предаването върви по Българска национална телевизия 1 от 1998 година, като самата телевизия го показва като авторска поредност за портрети на ярки български персони. Свалянето на „ Умно село “ провокира реакция от страна на 40 български създатели. Стефан Цанев, Георги Господинов, Минчо Минчев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Рада Москова, Нешка Робева и други се подписаха под отвореното писмо, изпратено от скулптора проф. Емил Попов. Той попита Кошлуков с какви претекстове стопира „ Умно село “. „ Един след различен си отиват от този свят хора, чийто живот и творчество са чертали спиралата на личното ни развиване, само че паметта за тях остава само у техните близки. Младите българи не познават личната си история, а даже за тези, които се интересуват, знакови имена в българската просвета са познати единствено от учебниците. Ето за какво не мога да допускам, че управлението на Българска национална телевизия е избрало да наложи несъгласие върху производството на жив, жизнерадостен списък, съставляващ скъп фонд на българската просвета. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И защото съм още жив, а доста от тези персони в това време си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой тъкмо миг Българска национална телевизия реши, че трупането на този списък би трябвало да бъде прекратено?! ", написа в писмото. Кошлуков отвърна, че „ Умно село “, което се излъчва един път месечно, е прекомерно скъпо за Българска национална телевизия, само че това наподобява лекомислен мотив на фона на парите, които Българска национална телевизия заплаща за други заглавия. Известно е, че макар обещанието на шефа да се освободи от всички скъпи рубрики, малкия екран продължава да заплаща над 4000 лева на брой за ежедневното лъчение на кулинарното шоу „ Бързо, елементарно, вкусно “.

Конкурсите за външни продукции на публичните медии би трябвало да са очевидни за публиката, която в последна сметка заплаща за тях - нещо като риалити формат, в който журито не е от неназовани хора на незнайно място. Разбира се, няма заплаха скоро да гледаме шоуто " Телевизия търси предаване ". Затъмнението постоянно е по-удобно, когато в състезанията би трябвало да се подредят нормалните обвинени имена на другари и близки продуценти. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР